Aquest divendres 5 de juliol À Punt estrena el primer capítol de «Terres de cinema», la sèrie documental sobre cinema i territori que ha produït l’Andana Audiovisual.

A través de la comparació d’imatges actuals amb els fotogrames dels films, amb l’anàlisi d’experts i també amb les veus de gent local que van participar o van ser testimonis dels rodatges, es configura un documental sobre la pròpia pel·lícula en el qual destaquen les històries personals que van envoltar els rodatges.

La sèrie ha sigut presentada en La Filmoteca de València per Áurea Ortiz, professora d’Història de l’Art de la Universitat de València, en nom de la Filmoteca Valenciana, Ernest Sorrentino, subdirector de Programació i Continguts d’À Punt Mèdia, i Fran Ruvira, director de «Terres de cinema». El primer capítol serà Calabuch, del director valencià Luis García Berlanga i que s’ha rodat a Peníscola.

Ruvira ha explicat que no es tracta estrictament d’una sèrie documental sobre cinema, sinó de «usar el cinema per a arribar a llocs i trobar històries personals» relacionades, connectant així amb l’element etnogràfic, a més de visibilitzar el talent valencià d’autors i actors.

L’elecció de les cintes s’ha fet atenent a criteris d’equilibri territorial, per a arribar a les tres províncies, i també de gèneres, temàtica i d’autors, valencians que van triar la seua terra com a plató i no valencians que van veure en la Comunitat l’escenari buscat. «Tenim espais, recursos i històries que contar», ha subratllat el director.

Ernest Sorrentino ha destacat que s’ha fet «un treball magnífic, una autèntica heroïcitat, amb una factura més que digna i molt de tele pública». Ha subratllat que es barregen el territori, la cultura, la història i les experiències vitals de la gent, acostant així el cinema «d’una forma diferent», amb pel·lícules «que s’han fet a casa».

Ha recordat que una de les obligacions de la radiotelevisió valenciana és «apostar per la ficció valenciana» i aquest és un exemple. «La Comunitat pot ser un plató meravellós per a contar històries», ha insistit.

Cabecera Terres de cinema